Rólunk

Múltidéző

Az épület szerepe
Rácalmás életében

Rácalmás közösségi életének

Legfontosabb része


Az épület már az első katonai térképeken szerepelt. Az 1800 as évektől már közösségi tér volt, Rácalmás közösségi életének legfontosabb része, ha nem a legfontosabb része. Az utca ahol elhelyezkedik az akkori Rácalmás főutcája volt. Az utcában volt patika, trafik, a templom, az iskola és plébánia, és a közösségi ház, egy kicsivel lejjebb a Jankovich Kúria melynek szintén kalandos az élettörténete.

Szerepváltó

Ingatlan


Az elkövetkező évszázadokban az egyház kezelésében volt, közösségi házként, itt volt a nőtlen férfiak klubja és a hajadon leányok klubja is.

A II. világháború után, az állam és az önkormányzatok kezébe került, melyben akkor közösségi térként például könyvtárként üzemelt. 1989 után visszakapta az egyház ebben az időszakban a Katolikus Karitasz működött.

2018 új élet kezdődik

Felújítás


2018-ban a végtelenségig lerombolt és minden karbantartást nélkülöző épület új életet kezdett.

Célunk


Egy olyan vendéglátásra alapuló, de több művészeti ágat is felvonultató intézmény létrehozása, amely nemcsak a kulináris élvezeteket, hanem a lelki táplálékot is nyújt mind a város mind a tágabb közösség részére. Ennek a sok ágnak az összefogásából jött létre az Almási Szalon.

A szakmai elképzelés

A szakmai elképzeléseken túl szeretnénk visszaadni azt az érzést, amelyben az elmúlt századokban szolgálta közösséget és ékes színtere volt a Rácalmási életnek.
A megálmodott elképzelésekhez szakmai partnereket kerestünk, akik elsősorban nem csak anyagi oldalról, hanem szakmai oldalról is hosszútávú kihívást látnak egy ilyen komplex, de messzemenőkig vendégbarát létesítmény működésében.